Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Το πεδίο αποδοχής του νεο-φασισμού


Ουκρανοί φασίστες καίνε σημαίες με το σφυροδρέπανο

 Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Ξένοι ηγέτες δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους ενώ σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας καταγγέλλει καθημερινά (τουλάχιστον μετά την δολοφονία Φύσσα) την ναζιστική οργάνωση. Παράλληλα, στο άλλο άκρο της Ευρώπης, υπάρχει μια χώρα που ο φασισμός δεν ελλοχεύει απλά, ούτε κρύβεται σε δήθεν συσσίτια και κοινοβουλευτικούς μανδύες.

Στην Ουκρανία ο φασισμός ασκεί εξουσία. Παρ' όλα αυτά οι ίδιοι άνθρωποι που για την Ελλάδα δείχνουν ανήσυχοι, στην Ουκρανία χαλαρώνουν βγάζοντας φωτογραφίες και ασκούν κοινή πολιτική. Ακόμα και οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δεν δείχνουν να συγκινούνται από το ποιόν των ανθρώπων που σφίγγουν τα χέρια (Βενιζέλος) . Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι που τυγχάνουν κοινής αποδοχής από την Ευρώπη και την δύση; Πρόκειται για μια κυβέρνηση κεκαλυμμένων εθνικιστών αλλά και φανερά ναζιστών αφού το κόμμα «Πανουκρανική Ένωση Ελευθερία» (Svoboda) που συμμετέχει στην κυβέρνηση, πρόκειται για ναζιστική οργάνωση που διοργάνωσε πορεία με δαυλούς συγκεντρώνοντας 15.000 άτομα στη μνήμη του Stepan Bandera (1909-1959), εθνικιστή ηγέτη ο οποίος συμμάχησε με τους Ναζί εναντίον των Σοβιετικών.
   
Η Ουκρανία λοιπόν γίνεται η χώρα στην οποία οι ναζί συμμετέχουν ευθέως σε κυβερνήσεις ευρύτερης αποδοχής. Έτσι οι ναζί σε όλον τον κόσμο μπορούν να κρύψουν-έστω για λίγο- τις μπότες τους στα ντουλάπια, να φορέσουν ένα σιδερωμένο πουκάμισο και να περιμένουν την σειρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου