Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο φασισμός που συνηθίσαμε..

 


Άν ο φασισμός κρυβόταν μόνο κάτω από φουσκωμένα μπράτσα, αναμμένες δάδες και χιτλερικά σύμβολα θα ήταν ένας εμφανής εχθρός, επικίνδυνος αλλά συγκεκριμένος. Όμως δυστυχώς, ο φασισμός για να επιβιώσει, ορισμένες φορές αποχωρίζεται τα υπόγεια και επισκέπτεται κυβερνητικές αίθουσες, εισχωρεί σε τηλεοπτικές συζητήσεις, φοράει γραβάτες και μας ξεγελάει μήπως και του μοιάσουμε.
Έτσι και στην Ελλάδα ο φασισμός δεν μονοπωλείται από την Χρυσή Αυγή. Βγαίνει στους δρόμους και χτυπάει ομοφυλόφιλους εμφανιζόμενος ως "αγανακτισμένος πολίτης". Παραμονεύει σε κάθε είδους δραστηριότητα του σύγχρονου Ελληνάρα, πετάει μπανάνες σε γήπεδα και χαιρετάει ναζιστικά σε σκυλάδικα. Ουρλιάζει στα τηλεοπτικά πάνελ και την άλλη μέρα παρουσιάζεται σε μεσημεριανάδικα για να συναντήσει το lifestyle της τρέσας.
Ο φασισμός εδραιώνεται μέρα με την μέρα μέσω της αποδοχής των ιδεών του, εμείς καυχιόμαστε ότι τον φυλακίσαμε και αυτός χαμογελάει γιατί οι ιδέες του αποτελούν πλέον μετριοπαθή πολιτική πεποίθηση. Βλέπει να ορθώνονται τοίχοι στα σύνορα και να δημιουργούνται κέντρα κράτησης αλλοδαπών που προσομοιάζουν σε σύγχρονα κολαστήρια. Τον φασισμό δεν τον νοιάζουν τόσο οι διώξεις των φασιστών, αφού πλέον η δουλειά μπορεί να γίνει και με έναν άλλον, διαφορετικού τύπου φασισμό, "σοβαρότερο" πιο δυσδιάκριτο και ίσως ακόμα πιο επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου