Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συνέντευξη με τον Radical (Blue Square)

«The Blue Square» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δύο παραγωγών, του Radim και του Radical. Δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2010. Και τα δύο μέλη των «The Blue Square» συμμετείχαν -ξεχωριστά- στο παρελθόν σε διάφορα ανεξάρτητα δισκογραφικά projects. Η κοινή τους αισθητική και αντίληψη για τη μουσική ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσουν κάτι εκ νέου μαζί. Η αναζήτηση και η συλλογή δίσκων βινυλίου sexploitation, easy listening, exotica, TV libraries & european grooves τους επηρέασε σημαντικά στο να διαμορφώσουν τον προσωπικό τους ήχο, πού άλλοτε σε παραπέμπει σε film noir και άλλοτε σε 60's spy movies.

Φωτό: Νίκος Μπρατσιώτης




1. Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε τους Blue Square;


Το project δημιουργήθηκε από τη μουσική ταύτιση και αναζήτηση που είχαμε και οι δύο (Radim, Radical).


2. Ποιοί καλλιτέχνες-παραγωγοί σε ενέπνευσαν μουσικά;


Η απλότητα της ενορχήστρωσης, οι μελωδίες και οι hip hop ρυθμοί στους 2 πρώτους δίσκους του Wax Tailor (Tales οf The Forgotten Melodies, Hope & Sorrow), η ευρηματικότητα του Bonobo στο Animal Magic, οι πολυσυλλεκτικές μουσικές συνθέσεις των The Q4 στα 2 Ep που κυκλοφόρησαν από την Project Mooncircle, η καινοτομική χρήση κλασσικών δειγμάτων απο τους Bέλγους 40 Winks στο άλμπουμ It's The Trip αποτελούν στοιχεία πoυ θαυμάζω και εν μέρη προσπαθώ να περάσω στην δική μου μουσική. Flying Lotus, Katalyst, Αmon Tobin, Long Arm, Backini… Είναι πολλοί..

3. Στο παρελθόν, τα project που συμμετείχες είχαν ως προτεραιότητα τον στίχο. Σου έχει λείψει αυτή η διάσταση της μουσικής ή αυτό που κάνετε σας γεμίζει πλήρως;

 Aν και δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με το γράψιμο στίχων, το ραπ, κατά καιρούς με πιάνω πάνω από instrumental να ψιθυρίζω στίχους. Ίσως κάποια στιγμή το κάνω. Στη παρούσα φάση ετοιμάζω ένα instrumental Ep, σε συνεργασία με έναν Έλληνα beatmaker, στο οποίο είμαι απόλυτα αφοσιωμένος.

 4. Ποια η σχέση των Blue Square και πιο συγκεκριμένα η δική σου με το βινύλιο;

 Ζω από αυτό, είτε με dj σετ είτε κάνοντας μουσική, αφού η φιλοσοφία σύνθεσης βασίζεσαι στην τεχνική του sampling που κατά κύριο λόγο, αυτή γίνεται από το βινύλιο.

 5. Υπάρχει στα σχέδια σας κυκλοφορία κάποιου δίσκου/cd ή θα συνεχίσετε την αποκλειστική διάδοση της μουσικής σας από το internet;

Όπως σου είπα, εδώ και καιρό δουλεύω πάνω σε ένα Ep. Το πως θα διαχειριστώ το υλικό αυτό είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί. Στο μυαλό μου είναι εξ ολοκλήρου στο δημιουργικό μέρος.

6. Τα τελευταία χρόνια έχετε συμμετάσχει σε συναυλίες μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας trip hop και hip hop σκηνής. Ποια είναι η δική σας αγαπημένη στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία σας ; 

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή. Όλες είχαν τη δική τους σημασία.

 7. Τι θα προτιμούσες; Να παίζεις τη μουσική σου σε μεγάλα πάρτι ή να την ακούει κάποιος από το pick up του σπιτιού του; 


Γιατί όχι και τα δύο;

8. Δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο εγχώριο hip hop. Ποια είναι η θέση σου για τα γεγονότα γύρω από το low bap και το hip hop που ακολούθησαν τον θάνατο του Παύλου Φύσσα ;


Το μόνο που γνωρίζω γύρω από το θέμα είναι η αντιφασιστική δράση (μουσικά και όχι μόνο) του Παύλου Φύσσα καθώς και η άδικη δολοφονία του.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου